Prva stran »
Arhiv slik »

Arhiv novic

Avtobus čaka
Odhodi

18. julij 2006, Ljubljana

Dan je potekal v znamenju odhodov, poslavljanja, solz, zahval, pospravljanja... Izkoristili pa smo še zadnje trenutke za skupinske slike, vendar na žalost na vsaki kdo manjka, saj so nekateri vodiči odšli domov že dopoldne.

Vsi vodiči so bili enotnega mnenja, da so v teh dneh kljub napornemu in odgovornemu delu zelo uživali. Presenetili so nas celo z izjavo, da naj za naslednjo olimpiado, ki jo bo organizirala Slovenija, za delo izberemo kar njih. Skratka, veseli se odpravljamo domov. ADIJO! Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Postroj
Zaključek

17. julij 2006, Ljubljana

Vsi so nestrpno pričakovali zaključno slovesnost, na kateri so najuspešnejši prejeli medalje. Po slovesnosti smo se zbrali na banketu ter nato žurirali dolgo v noč... Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Medalja
Zaključek športnih in računalniških iger

16. julij 2006, Ljubljana

Po prihodu z Gorenjske smo se v DIC-u dobro najedli, odigrala se je finalna tekma v nogometu, sledila pa je podelitev medalj in nagrad najboljšim trem ekipam v posamezni dejavnosti. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Vintgar
Izlet na Gorenjsko

16. julij 2006, Gorenjska

Danes smo se odpravili na izlet na Gorenjsko. Najprej smo si ogledali sotesko Vintgar, nato smo se ustavili na Bledu in si privoščili "kremšnite". Po kratkem sprehodu smo se odpeljali v Kranjsko goro, kjer smo imeli kosilo - piknik. Tu se je odigrala še finalna tekma v odbojki, nato pa smo se utrujeni odpeljali v DIC. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Rezultati

16. julij 2006, Ljubljana

Čakajo vas rezultati!

Playgrounds
Nadaljevanje športnih turnirjev

15. julij 2006, Ljubljana

Dopoldne smo si vodeno ogledovali Ljubljano, popoldne pa smo nadaljevali s športnimi turnirji. Poleg slednjih so tekmovalci počeli še mnogo zanimivega: igrali so računalniške igre, se potili v fitnesu, obiskali so jih novinarji, praznovali so rojstne dneve in počeli še marsikaj drugega. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Nočne ulice
Nočno dogajanje

14. julij 2006, Ljubljana

Tekmovalci so zvečer pred dijaškim domom masovno igrali mafijo. Kmalu zatem se jih je večina odpravila v center Ljubljane, kjer so si privoščili malo sprostitve. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Počitek
Izlet na Primorsko

14. julij 2006, Primorska

Današnji dan je bil namenjen ekskurziji na Primorsko. Obiskali smo Postojnsko jamo. Tekmovalci so se v Portorožu srečali z vodjami delegacije in se osvežili v morju. Za malico smo poskrbeli v Podguri. Ogledali smo si tudi Piran. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Odriv
Športni turnirji

13. julij 2006, Ljubljana

Popoldne se je pričelo z obiskom slovaškega ambasadorja, nadaljevalo pa s športmimi turnirji, ki so se zavlekli do večernih ur. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Tekmovališče B
Drugi tekmovalni dan

13. julij 2006, Ljubljana

Dan so poleg tekmovanja zaznamovali še trije rojstni dnevi tekmovalcev, obiska novinarjev Večera in Dela ter srečanje tekmovalcev z vodjami ekip. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Rešitve
Problemi in rešitve

13. julij 2006, Ljubljana

Tekmovanje se je končalo in na voljo so problemi in rešitve. Več slik »

Odgovori na vprašanja
Vprašanja in odgovori

12. julij 2006, Portorož

Prve pol ure tekmovanja so imeli tekmovalci možnost elektronsko, prek interneta, vprašati člane tekmovalne komisije v Portorožu za pojasnila glede besedila nalog. Ti so predstavili vprašanje žiriji, ki je sestavila ustrezen odgovor in ta je bil poslan nazaj tekmovalcu v Ljubljano.

Večina pojasnil je bila preprosto podobna 'prosim pozorneje preberite tekst'. Več slik »

Močno pomisli
Problemi - 1. dan

12. julij, 2006, Ljubljana

Prvo tekmovanje je mimo. Na voljo so problemi, če jih želite rešiti. Več slik »

Rešitve
Prvi tekmovalni dan

12. julij 2006, Ljubljana

Ko smo se zbirali za odhod na tekmovališče, nas je presenetila kratka nevihta. To bi lahko še dodatno prispevalo k že nervoznim tekmovalcem, vendar je tekmovanje potekalo brez zapletov in se srečno končalo. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Nigerijska ekipa
Otvoritvena slovesnost

11. julij 2006, Ljubljana

Danes so se v Ljubljani zbrali člani tekmovalne komisije in tekmovalci na veliki otvoritvi IMO 2006. V zanimivi postavitvi so napolnili dvorano, vendar se niso srečali iz oči v oči, saj so bili člani komisije na balkonih, tekmovalci pa so zasedli sredino dvorane. Slavnostni govorniki so bili predsednik organizacijskega odbora Zvonko Trontelj, županja Danica Simšič, minister za izobraževanje in šport Milan Zver in predsednik svetovalnega odbora IMO Jozsef Pelikan.

Sledila je parada 94 držav udeleženk in ozračje je zaživelo, ko so tekmovalci na odru po svoje predstavili države iz katerih prihajajo. Več slik »

Bolgarska ekipa
Dan v znamenju otvoritvene slovesnosti

11. julij 2006, Ljubljana

Dopoldne smo se pripravljali na športna tekmovanja, ki bodo v četrtek. Slovenski tekmovalci so prejeli sponzorska darila, kmalu zatem pa jih je čakal intervju, v katerem so sodelovali še predstavnik Kitajske, predstavnika Češke ter Japonske in predstavnika Bangladeša.

Po kosilu so se tekmovalci pripravili na svečano otvoritev in nam veselo pozirali. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Japonska ekipa
Še zadnji prihodi

10. julij 2006, Ljubljana

Današnje popoldne so popestrili še predzadnji gostje, tisti zadnji pa so nas pustili čakati še pozno v noč. Bolje rečeno, v zgodnje torkove ure. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Predstavitev
Usklajevanje ocenjevanja

10. julij 2006, Portorož

Glavni koordinatorji so predlagali ocenjevalne sheme za probleme. Žirija je sprejela predloge po vroči debati in nekaj spremembah shem. Več slik »

Kebab vrsta
Začetek zanimivega tedna

10. julij 2006, Ljubljana

Teden se je pričel kot zanimivo druženje med vsemi udeleženci olimpijade: tako tekmovalci, kot njihovimi vodiči in osebjem. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Zasedeni računalniki Nedeljsko popoldne

9. julij 2006, Ljubljana

Današnje popoldne je potekalo predvsem v znamenju prihodov ekip in napovedovanj rezultata nogometnega finala svetovnega prvenstva, katerega smo si ogledali skoraj vsi. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Tajska ekipa Živ žav se začenja

9. julij 2006, Ljubljana

Zgodaj zjutraj smo preizkušali Xbox-e. Začeli smo prve sestanke z vodiči ter tako pripravljeni pričakali prihode prvih držav. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

Prevodi Prevodi

9. julij 2006, Portorož

Izbrane naloge je treba prevesti v ostale jezike in to je težko delo. Več slik »

Iranska ekipa Mi smo pripravljeni!

8. julij 2006, Ljubljana

Danes smo preizkušali internet, računalniške igrice, žoge, prevetrili sezname, razvrstili darila in se prepričali o spretnosti kuharic. Medtem ko smo zaključevali priprave, so naši do sedaj edini gostje spoznavali Ljubljano. Več slik »

Dijaški dom Ivana Cankarja

voting box Proces izbire

8. julij 2006, Portorož

Danes se je sestala žirija, da bi izbrala probleme, ki jih bodo tekmovalci reševali v sredo in četrtek. Ker želijo člani žirije izbrati končnih 6 problemov čim prej, so sestanki trajali od devetih zjutraj do skoraj šestih zvečer. Več slik »

math mood Priprave

7. julij 2006, Ljubljana

V dijaškem domu Ivana Cankarja smo ustvarili matematično vzdušje. Poskrbeli smo za računalnike, da tekmovalcem ne bo dolgčas in iranska ekipa jih je že z veseljem preizkusila. Vsak tekmovalec bo dobil tudi nahrbtnik s stvarmi, ki jih bo potreboval. Medtem organizatorji gladijo še zadnje podrobnosti. Več slik »

Prvo srečanje žirije

7. julij 2006, Portorož

Dan se je začel s prvim sestankom žirije, ki je uradno potrdila pravila MMO 2006. Delo se je nadaljevalo v manjših skupinah. Člani tekmovalne komisije proučujejo izbor 30 nalog izmed katerih bo na koncu izbranih letošnjih 6 problemov. Tudi pri tako velikem številu udeležencev poskušajo upoštevati vse pripombe. Več slik »

Uradni začetek MMO

6. julij 2006, Portorož

Člani tekmovalne komisije so prispeli na ljubljansko letališče. Medtem je IMO AB (posvetovalno telo mednarodne matematične olimpiade - člani so iz ZDA, Španije, Kolumbije, Mehike, Madžarske, Južne Afrike, Vietnama, Rusije, Slovenije) razpravljalo o različnih stvareh, med drugim tudi o prihodnjih gostiteljicah olimpiade. Zvečer je predsednik organizacijskega odbora nazdravil udeležencem. Več slik »

everybody vogel Izlet v Triglavski narodni park

5. julij 2006, Bohinj

V zgodnjih jutranjih urah je avtobus pobral vse ekipe, ki so že prispele v Slovenijo. Odpravili so se na izlet v Triglavski narodni park, da bodo lahko tuji tekmovalci užili lepote naše dežele. Ogled slapa Savica, pogled z Vogla na Bohinjsko dolino in plavanje v mrzlem jezeru samem so zaznamovali ta dan. Več slik »

Prispelo nekaj novih ekip

4. julij 2006, Bled

Zgodaj popoldne je na Brnik prispela kanadska ekipa, ki bo nastanjena v Bohinju. Proti večeru so se jim pridružili še Švedi in Luksemburžani. Britanski ekipi pa zdaj na Bledu že delata družbo tudi njena voditeljica in opazovalec.

preparations Britanska ekipa se pridruži slovenski

2. julij 2006, Bled

Včeraj popoldne je v Slovenijo prispela prva tuja ekipa, in sicer britanska, ki je tako neuradno zaznamovala začetek 47. mednarodne matematične olimpiade.

Čeprav so člani britanske ekipe nekoliko potrti zaradi poraza Anglije proti Portugalski v svetovnem nogometnem prvenstvu, bodo v družbi slovenske ekipe, upamo, hitro pozabili nanj. V Plemljevi vili se bodo skupaj s slovensko ekipo pripravljali na skorajšen izziv. Več slik »

birthday celebration Slovenska ekipa na Bledu

1. julij 2006, Bled

Slovenska ekipa je prispela na Bled, da bo izvedla še zadnje priprave pred začetkom MMO2006. Tam sta jih pričakala predsednik organizacijskega odbora in predstavnik Wolfram Research. Vsak tekmovalec je dobil brezplačno kopijo Wolframove Mathematice, ki je lahko odličen pripomoček pri reševanju matematičnih problemov.

Naša tekmovalka Špela Špenko je ravno danes praznovala rojstni dan in ob torti, ki jo je spekel vodja ekipe Jernej Tonejc, se je dobro počutje vseh še stopnjevalo. Več slik »

Prijava tekmovalcev se izteka

13. junij 2006

Prijava tekmovalcev se izteka. Na voljo je seznam prijavljenih udeležencev.

Spomladanski tabor v Angliji

24. april 2006

Prav v času, ko so na Bledu potekale priprave naših in Srbskih dijakov na letošnjo olimpiado, so se nanjo pripravljali tudi v Cambridgu v Angliji. Ker je urnik precej natrpan s predavanji, rabijo zadostno število predavateljev in kot je to v navadi, vsako leto povabijo še koga iz tujine. Letos sem bila to jaz in vabilo sem z veseljem sprejela.

Za razliko od naših ni bilo nogometa, pa tudi za karte in kitaro ni bilo časa. Predavanja so se vrstila od jutra do večera, z izjemo sobote, 9. aprila in ponedeljka, 11. aprila, ko so dijaki pisali izbirna testa. Priprave so se tako zaključile v ponedeljek z izbiro osmih dijakov, ki se bodo še naprej potegovali za mesta v olimpijski ekipi. Pri nas bo ekipa znana po objavi uradnih rezultatov državnega tekmovanja, pri njih pa bodo ekipo izbrali šele v sredini junija.

Ker sem imela svoje predavanje že v petek dopoldne, sem preostanek časa opazovala njihov način priprav in pa znanje tekmovalcev. Ugotovila sem, da so povsem primerljivi z našimi, kar je zelo vzpodbudno, saj Britanci vsako leto domov odnesejo zajeten kupček medalj. Tako je potrebno le še veliko samostojnega dela in malce sreče.

Irena Majcen
Vodja priprav na MMO

skupinska fotografija Spomladanske priprave na Bledu

24. april 2006

Od 6. do 8. aprila so v Plemljevi hiši na Bledu potekale priprave na letošnjo matematično olimpiado. Povabili smo 8 dijakov, ki so bili izbrani na podlagi rezultatov po treh izbirnih testih in domačih nalogah.

Priprav so se udeležili dijaki četrtega letnika Nino Bašić, Matjaž Berčič, David Gajser, Peter Lendero, Špela Špenko, Gašper Zadnik in dijak tretjega letnika Urban Jezernik. Pridružilo se jim je 6 dijakov iz Srbije in njihov vodja.

Dijaki so poslušali 5 predavanj, izmed katerih je dve pripravil srbski vodja Djordje. Čeprav se je vsak pripravil v svojem jeziku, z razumevanjem ni bilo težav. Skupno sodelovanje pa se je izkazalo za nadvse koristno, saj so dijaki spoznali nekaj novih tem.

V prostem času smo igrali karte in nogomet, ob večerih pa nam je družbo delala tudi kitara. Srbski dijaki so pohvalili blejske kremšnite, mi pa se nismo mogli načuditi dijaku, ki je poznal skoraj vse naloge, ki smo jih delali na predavanjih, še več, pri vsaki je povedal tudi na katerem tekmovanju in katerega leta se je pojavila. Več slik »

Klemen Šivic

Pridobivanje vizuma

15. marec 2006

Udeležence MMO iz tistih držav, ki potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo, je čimprej potrebno prijaviti na našem strežniku, saj lahko proces pridobivanja vize steče šele, ko so ti udeleženci prijavljeni.

Prijava udeležencev

22. februar 2006

Prijava udeležencev. Upoštevajte, da je 30. april 2006 zadnji dan za spletno registracijo članov tekmovalnih komisij, vodij ekip in opazovalcev.

Uradno vabilo na 47. MMO

28. november 2005

Uradno vabilo na 47. MMO je bilo 28. novembra 2005 po pošti poslano tistim državam, od katerih smo prejeli (glej seznam) izpolnjen obrazec (PDF) s kontaktnimi podatki.

Vabilo na 47. MMO

16. avgust 2005

Uradno vabilo na 47. MMO bo v novembru 2005 poslano le tistim državam, od katerih smo prejeli (glej seznam) izpolnjen obrazec (PDF) s kontaktnimi podatki.

Uspeh na MMO 2005

18. julij 2005

Na 46. mednarodni matematični olimpijadi, ki je bila od 8. do 19. julija 2005 v Meridi (Mehika), je Gašper Zadnik (Gimnazija Vič, Ljubljana) osvojil srebrno medaljo, David Gajser (II. gimnazija Maribor) in Špela Špenko (Gimnazija Bežigrad, Ljubljana) pa sta prejela pohvali.

Slovenska ekipa na MMO 2005

1. julij 2005

Slovensko ekipo na MMO 2005 sestavljajo: Matjaž Berčič (Gimnazija Škofja Loka), David Gajser (II. gimnazija Maribor), Urban Jezernik (I. gimnazija v Celju), Sara Kališnik (ŠC Celje - Splošna in strokovna gimnazija Lava), Špela Špenko (Gimnazija Bežigrad, Ljubljana) in Gašper Zadnik (Gimnazija Vič, Ljubljana).

MMO 2005

1. julij 2005

46. Mednarodna matematična olimpijada bo v Meridi (Mehika) od 8. do 19. julija 2005. Več o tem »

Prva objava

1. julij 2005

Spletna stran 47. mednarodne matematične olimpijade, ki bo leta 2006 v Sloveniji, je postavljena.